Ostoskorissa
  tuotetta

Matka on tärkeämpi kuin määränpää

31.3.2017 13:05 | Alumnitarina
​Jos joku olisi sanonut 5,5 vuotta sitten juuri Lahteen muuttaneelle Minna Piipposelle (25), että hän tulisi työskentelemään valmistumisen jälkeen HR-tehtävissä suomalaisessa kalustealan perheyrityksessä, ei hän olisi sitä uskonut. 

-Ajattelin aina, että tulen työllistymään markkinointitehtäviin mainos- tai media-alalle. Henkilöstöhallinto ei tuntunut millään tavalla omalta jutulta, mutta näin ne ajatukset muuttuvat.

Joensuusta kotoisin oleva Piipponen valmistui vuonna 2010 graafisen suunnittelun media-assistentiksi, mutta välivuoden aikana valkeni, että hän haluaa opiskelemaan markkinointia juuri Lahden ammattikorkeakouluun. 

– Puntaroin koko välivuoden ajan, että haluanko jatkaa graafisen suunnittelun opintoja ammattikorkeakoulussa vai kiinnostaisiko minua enemmän viestintä ja markkinointi. Lopulta tulin siihen tulokseen, että taidan olla parempi puhumaan kuin piirtämään ja hain LAMKiin kevään 2011 yhteishaussa ja onnekseni pääsin sisään.
 
Opiskelupaikkakunnaksi valikoitui Lahti tuttuuden perusteella. 

– Aika moni ihmetteli kaupunkivalintaani, sillä Lahtea ei mielletä opiskelijakaupungiksi. Itse olen ollut sellainen Lahti-fani ihan pienestä pitäen, sillä sukujuureni ovat täältä. Vaikka sydämeni sykkii iloiselle Itä-Suomelle, niin maiseman vaihdos ei ole kaduttanut hetkeäkään. Lahti on maantieteellisesti loistavalla sijainnilla, täältä pääsee helposti pois, mutta helposti myös takaisin. 

Lahti nopeasti haltuun

Sopeutuminen uuteen kaupunkiin, koulukavereihin ja opinahjoon sujui helposti. 

– Päätin, että lähden ennakkoluulottoman uteliaasti mukaan kaikkiin mahdollisiin projekteihin, joita koulu minulle tarjoaa. Ja niinhän sitä sitten lähdettiin. Kevään 2013 aikana olin mukana järjestämässä DuuniExpo-rekrytointitapahtumaa, opiskelemassa Pariisissa, aloitin työharjoitteluni Taitaja2014-tapahtumassa ja olin opiskelijajäsenenä LAMKin brändityöryhmässä. En tainnut silloinkaan oikein osata sanoa ”ei”. Edelleen sen sanominen on minulle vaikeaa, mutta olen oppinut että vaikka kuinka haluaisi olla mukana kaikessa, niin se on usein aika mahdotonta. 

Kaikessa mukana oleminen kuitenkin kannatti, sillä Piipponen työllistyi kesällä 2014 Päijät-Hämeen koulutuskonsernin viestintä- ja markkinointipalveluihin määräaikaiseen markkinointisihteerin pestiin. Määräaikaisuuden loputtua tennarit kuljettivat takaisin Lahden ammattikorkeakouluun, mutta nyt työntekijän rooliin. 

– Aloitin työskentelemään osa-aikaisena projektisuunnittelijana kampushankkeessa vuoden 2015 alussa. Aika nopeasti esimieheni huomasi draivini ja että työ oli imaissut minut mukaansa, joten keväänkorvalla aloitin ihan täyspäiväisenä työntekijänä. Kaiken kaikkiaan työskentelin tiimissä kahden opettavaisen vuoden ajan. 

– Pääsin tekemään muutos- ja henkilöstöviestintää, ottamaan kantaa millaisia tulevaisuuden oppimis- ja työympäristöt ovat ja millaisia opasteita uudella kampuksella tulee olemaan. Työssä opin ihan valtavasti pitkäjänteisyyttä sekä sen, että omaan visioon on uskottava. Jos ei itse usko itseensä tai omaan tekemiseen niin miksi kukaan muukaan uskoisi?Muutosviestintää tehtäessä oma asenne on tärkeässä roolissa. Kun on itse innostunut, niin kyllä muutkin innostuvat. 

Työn imu oli niin voimakas, että opinnot oli pakko laittaa pieneen odotustilaan hetkeksi. 

– Kyllähän omia kipuiluja kävin sen kanssa kun tajusin, että en valmistu suunnittelemassani aikataulussa. Mutta se opetti sen, että ikinä ei pitäisi suunnitella kaikkea valmiiksi ja nykyään ajattelenkin, että matka on tärkeämpi kuin määränpää. Vaikka painotankin matkan tärkeyttä ja määränpään toissijaisuutta niin silti olen vahvasti sitä mieltä, että aikataulussa valmistuminen kannattaa.
 
– Mun kombossa on ollut siis kyse tasapainoilusta, hypyistä tuntemattomaan, heittäytymisestä ja uskalluksesta. Tietty mukaan on mahtunut paljon työtä, onnistumisia ja tietenkin niitä epäonnistumisia.  

Hyvässä iskussa

Tämän vuoden alussa Piipponen aloitti työskentelemään Isku Interior Oy:n HR-asiantuntijana. Hyppy uudelle toimialalle ei jännittänyt vaikka työtehtävät olivatkin uusia sekä osittain erilaisia kuin ennen. 

– Tällä hetkellä vastuullani on työhyvinvointiin liittyvät asiat, osaamisen kehittäminen sekä oppilaitosyhteistyöasiat. Koen, että markkinoinnin ja viestinnän opiskelusta ja työhistoriastani koulutusorganisaatioissa on hyötyä nykyisen tehtäväni hoitamisessa. Koen HR:n ja oman roolini sen parissa viestintänä ja markkinointina, kohderyhmänäni on meidän henkilöstö. 

Miten sosiaalinen ja iloinen pohjoiskarjalainen sitten pärjää insinöörien, koneiden ja laitteiden parissa? 

– Kyllähän täällä tehtaalla, jossa työpisteeni sijaitsee, insinöörit varmaan ajattelivat aluksi, että voiko kukaan puhua ja nauraa noin paljon. Mutta hyvin olen tänne koneiden ja laitteiden sekaan sopeutunut, vaikka tosin fyysinen työpisteeni sijaitseekin modernissa avotoimistossa.  Näin kolmen kuukauden jälkeen tehdas, kalusteet ja myyntikenttä on tullut tutuksi vaikka aluksi ajattelin, että en ikinä tule muistamaan mitään tai oppimaan kalusteiden nimiä. Tässäkin asiassa on täytynyt olla vain utelias ja heittäytyä oman mukavuusalueen ulkopuolelle.    

Vaikka ydintiimi koostuukin pääosin insinööreistä, niin laajempi työyhteisö koostuu niin muotoilijoista, kaupallisen alan osaajista kuin työterveyshuollon ammattilaisista. 

– On erittäin tärkeää, että jo opintojen suorittamisvaiheessa pääsee tekemään yhteisiä projekteja muiden koulutusalojen opiskelijoiden kanssa. Omissa opinnoissa tätä oli tosi vähän, mutta onneksi LAMKin tuleva kampusratkaisu ja uudet opetussuunnitelmat mahdollistavat tämän uusille opiskelijoille entistä mutkattomammin. 

Opiskelulle vastapainoa

Viimeiset vuodet ovat kuluneet aikamoisella vauhdilla, mutta ovatko tapahtumarikkaat vuodet hidastaneet askelta yhtään? 

– Aikamoisesta vauhdistani huolimatta olen aina ollut suhteellisen hidas kävelemään. Nykyisen työtehtäväni kautta olen alkanut ajattelemaan ihan uudella tavalla kokonaisvaltaista hyvinvointia. Opiskeluiden tai töiden vastapainona on oltava jotain sellaista mistä nauttii. Joskus on ihan ookoo vain olla, aina ei tarvitse suorittaa. Joskus se on tosin vaikeaa myös minulle, mutta jatkuvaa opetteluahan tämä elämä on.  Onneksi näin kevään korvalla voi startata jälleen pyöräilykauden talviunien jälkeen. 

Vaikka Piipponen korostaa matkan tärkeyttä niin onko tiedossa yhtään määränpäätä, jota kohti matka olisi menossa? 

– Jollain aikavälillä haaveenani on suorittaa kauppatieteiden maisteriopinnot. Näin aluksi suoritan muutaman kurssikokonaisuuden avoimen yliopiston kautta, mutta katsotaan, josko jossain välissä hakeudun ihan tutkinto-opiskelijaksi. Mutta liian tiukkoja suunnitelmia tämän suhteen en aio tässä välissä tehdä, aion nauttia nyt tästä vaiheesta täysillä. 


​​​​​​​