Ostoskorissa
  tuotetta

Materiaali-, ravinne- ja energiatehokkuusprojekteissa koottu merkittävää alueellista tietoa

6.11.2017 15:20 | Uutinen
Logot
​Päijät-Hämeessä on päättymässä kaksi laajaa kiertotalousprojektia. REISKA ja ELLI-projekteissa on löydetty ratkaisuja jätemateriaalien tehokkaammalle käytölle ja uusiutuvan energian hyödyntämiselle.

Materiaalit ja ravinteet kiertoon

REISKA-projektissa on kasvatettu alueellista resurssitehokkuusosaamista selvittämällä pk-yritysten materiaalien jäte- ja sivuvirtoja sekä tekemällä yrityskohtaisia kehittämistoimenpiteitä niiden hyödyntämiseksi. Projektin aikana kontaktoitiin n. 300 pk-yritystä jäte- ja sivuvirtapotentiaalin selvittämiseksi. Lahti2017 MM-kisat puolestaan olivat hyvä kirittäjä suunnitellessa ja arvioidessa resurssitehokkaan tapahtuman järjestämistä. Alueella on myös toteutettu kuusi tapaustutkimusta, joissa on tehty mm. ravinnejalanjälkilaskentaa ja arvioitu ruoantuotantojärjestelmän kestävyyttä.

Energiatehokkaita ratkaisuja tulevaisuuden asuinalueille

ELLI-projektissa on muun muassa vertailtu erilaisten energiantuotantomuotojen kannattavuutta Lahden Askonalueelle, Hämeenlinnan Engelinrantaan ja Riihimäen Peltosaareen. Esimerkiksi Askonalueella kohteena olivat alueelle mahdollisesti rakennettavat asuinkerrostalot. Asuinalueiden energiatehokkuuden parantamiseksi tarvitaan uudenlaista ajattelua ja osaamista. Projektin tuloksista voi lukea unituoreesta julkaisusta.​

Tervetuloa kuulemaan lisää Lahden tiedepäivään 9.11.2017 FellmanniCampukselle, osoitteeseen Kirkkokatu 27, Lahti, tilaan Ars & Cultura 2.krs.

REISKA-projektin tuloksia esitellään klo 9:45-11:45 ja ELLI-projektin tuloksia esitellään klo 12:45-15:00.

Tilaisuudet ovat osa kaikille avointa Lahden tiedepäivää.

REISKA toteutettiin Euroopan aluekehitysrahaston tuella vuosina 2015-2017 Päijät-Hämeen liiton koordinoimana. Konsortioon kuuluivat Lahden ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto - Lahden yksikkö.

ELLI toteutettiin Euroopan aluekehitysrahaston tuella vuosina 2016-2017. Rahoitusta koordinoivat Uudenmaan, Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntaliitot. Projektin toteuttivat Lahden ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto - Lahden yksikkö, Laurea-ammattikorkeakoulu, Hämeen ammattikorkeakoulu, Lahden Seudun Kehitys Oy LADEC ja Suomen ympäristöopisto SYKLI.

Lisätietoja

REISKA: Kirsti Cura, kehittämispäällikkö, projektipäällikkö, kirsti.cura@lamk.fi, 044 708 1586
ELLI: Susanna Vanhamäki TKI-asiantuntija, projektipäällikkö, susanna.vanhamaki@lamk.fi, 044 708 1516​
​​​​