Ostoskorissa
  tuotetta

Löydä asiat, joissa olet todella hyvä

31.10.2017 14:05 | Työntekijätarina
– Sisältöjen rakentaminen teknologiaan on se, mitä me opetamme. Se antaa mahdollisuuksia luovuudelle ja innovaatioille.
Tuskin mikään muu yhteiskunnan osa-alue on muuttunut 30 vuodessa niin paljon kuin viestintä. Ja se on muuttanut ihmisen elämän likipitäen täydellisesti.

Näin sanoo Veli-Pekka ”Vepe” Tuovi, joka on toiminut 37 vuotta media-alalla. Ensin 20 vuotta median ja teatterin palveluksessa ja viimeiset 17 vuotta Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa monissa rooleissa: lehtorina, yliopettajana, vastuuopettajana ja useiden TKI-projektien vetäjänä.

– Media-alalla ja digitaalisessa viestinnässä muutos on jokapäiväistä ja äärettömän nopeaa. Formaatit ja työtavat muuttuvat koko ajan. Olen kokenut sen etuoikeutena, että olen saanut olla kehityksen kärjessä pioneerina. Olen ollut viehättynyt kuin pieni lapsi, kun olen ollut näkemässä ja tekemässä ennennäkemättömiä juttuja. Tällainen oli esimerkiksi ensimmäinen digitaalinen, interaktiivinen työmme vuonna 1987, vaikka verkkoviestintä kehittyi vasta 1990-luvulla, Tuovi kertoo.

Tuovin kokemus on, että Suomessa ja länsimaissa ihmiset ovat äärimmäisen nopeita sopeutumaan uusiin asioihin, olipa sitten kyse somesta, mobiilista tai verkkoviestinnästä.

– Heti, kun ne ovat tulleet käytettäviksi, ihmiset pikkulapsista lähtien ovat ottaneet ne käyttöön. On hyvää muistaa myös kriittisyys. Tekniikka ei saa vallata ihmisen koko elämää ja meidän tulee muistaa myös vanhemmat ikäluokat tässä kaikessa kehityksessä kuin myös verkkojen haavoittuvuus.

Muutoksessa pysyy Tuovin mukaan mukana ammatillisesti ”tavattoman tiiviillä päivittämisellä” ja sen ymmärtämisellä, että voi hallita vain tietyt osa-alueet, sillä media-ala on niin laaja. Samaa hän toivoo myös Lahden ammattikorkeakoululta.

– Jos haluamme menestyä ammattikorkeakouluna myös seuraavat 25 vuotta, meidän täytyy profiloitua ja löytää ne asiat, joissa voimme olla todella hyviä.

Tuovi sanoo, että omien vahvuuksien löytäminen ja erottuminen muista on ensisijaisen tärkeää Lahden ammattikorkeakoululle.

– Olemme ammattikorkeakouluna valinneet ja koko maakunta on valinnut tiettyjä painopisteitä. Niitä ei kannata lähteä usein vaihtelemaan. Niiden tulee olla pitkäjänteisiä strategisia ratkaisuja, joihin voidaan tehdä pitkäjänteistä panostusta, kuten soveltavaa tutkimusta ja kehittämistä.

Tulevaisuus on paljolti meistä itsestämme kiinni

Tuovi uskoo ja toivoo, että AMK-järjestelmä supistuu tulevaisuudessa.

– En näe sitä edes pahana asiana. Yliopisto- ja korkeakoulumaailmassa tulee saada aikaan isompia ja vahvempia yksiköitä.

Valtion ja kuntien päätökset ohjaavat ammattikorkeakoulun toimintaa, mutta Tuovin mukaan paljon on myös lamkilaisten itsensä käsissä.

– Uusi kampusratkaisu vaikuttaa jatkossa tapaamme toimia. Näen sen enemmän mahdollisuutena kuin uhkana. Paljon on meistä lamkilaisista kiinni, millainen siitä tulee. 

Tuovi kertoo, että hän on tehnyt monen vuoden ”syvällisen ajatusmatkan”. Sen seurauksena hän päätti, että jää osa-aikaeläkkeelle vuoden 2017 alusta. Työpaine on ollut kova vähentyneiden resurssien takia. Hänen mielestään jokaisen tulee pitää omasta jaksamisesta huolta, koska kyseessä on myös laatukysymys.

– Haluan tehdä määrällisesti vähemmän työtä, että voin tehdä työni 100-prosenttisella teholla vielä vuosia eteenpäin. Tämän päätöksen tekeminen on ollut itselleni iso juttu.

​​​