Ostoskorissa
  tuotetta

Laitteisto kasassa – nyt se varsinainen työ vasta alkaa

28.11.2016 0:40 | Uutinen
​Syksyllä on ahkeroitu REISKAtex-tekstiililajittimen valmistuksen ja viimeistelyjen parissa, eikä pieniltä viivästyksiltäkään ole vältytty. Normaalia T&K-projektin arkea siis.

Marraskuun alussa oltiin siinä pisteessä, että lajittimelle oli ohjelmoitu testiohjelma, jolla lajittimen tekninen toiminta voitiin testata. Itse NIR-analysaattori on ”pelkkä” metallilaatikko, joka kiinnitettiin hihnakuljettimen päälle koteloon, joka on edelleen yhteydessä sähkökeskukseen.

Marraskuun puolivälissä reilut 10 opettajaa ja opiskelijaa osallistui kolmen päivän koulutukseen analysaattorivalmistajan edustajan vetämänä. Koulutus aloitettiin kertaamalla IR-spektroskopian perusteet, ja sitten automatiikkapuolen asiantuntijat keskustelivat ohjauksen yksityiskohdista. Toisena päivänä oli tiukka setti analysaattorin Vision-ohjelmiston käytön opettelua. Hankitussa laitteessa ei ole tekstiilien tunnistukseen tarvittavaa spektrikirjastoa, vaan meidän on luotava se itse. Toimittaja painotti kirjaston luomiseen käytettävien tekstiilinäytteiden oikeellisuutta. Ei riitä, että luullaan, että mitattava tekstiilikappale on villaa, vaan sen pitää olla 100% varmuudella villaa. Onneksi tekniikan tekstiililaboratoriossa on standardoidut tekstiilinäytteet käytettävissä.

Kolmantena päivänä kertailtiin läpikäytyjä asioita, ja aikaa oli myös keskusteluun. Koulutussession jälkeen ilma oli sakeana ideoista ja kaikki olisivat halunneet heti päästä testailemaan. Kuitenkin sovittiin, että seuraava vaihe on toimintasuunnitelman teko, jotta homma ei karkaa täysin käsistä.

REISKAtex-tekstiililajittimen hankinta tehdään kiinteässä yhteistyössä REISKA-projektin kanssa. Lue lisää REISKA-projektista​.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö
Kirsti Cura
p. 044 708 1586
kirsti.cura[at]lamk.fi ​