Ostoskorissa
  tuotetta

Lahti2017-kisat tietoverkko-opiskelijoiden näkökulmasta

20.3.2017 12:20 | Opiskelijatarina
Kuvassa vasemmalta: Miko, Ivan, Artur, Miika, Olli ja Atte
​Lahden ammattikorkeakoulun tietoliikennetekniikan opiskelijoiden projektina oli suunnitella, rakentaa ja ylläpitää tietoliikenneyhteydet Lahti2017 maailmanmestaruuskisoihin. Projektin toimeksiantaja on Lahti 2017 kisaorganisaatio, jonka kanssa opiskelijat tekevät yhteistyötä koko kisojen ajan. Tavoitteena on tarjota mediakeskukselle vikasietoiset tietoliikenneyhteydet langattomasti ja langallisesti.

Opiskelijat suorittavat toimeksiannon opintojen yhteydessä. Projektiin osallistuu noin 40 toisen, kolmannen ja neljännen vuoden opiskelijaa. Projekti järjestetään vuosittain, mutta tämän vuoden kisat ovat normaalia isommat kisat, jolloin opiskelijoita vaaditaan enemmän. Kisat olivat kahden viikon mittaiset, joten opiskelijoiden työmäärä oli moninkertainen edellisvuosiin verrattuna.

Projekti aloitettiin syksyllä 2016, jolloin verkon rakennetta suunniteltiin ja tarvittavia konfiguraatioita muodostettiin kytkimille. Opiskelijat olivat myös mahdollisuuksien mukaan rakentamassa koko alueen verkkoa ja ylläpitämässä verkon eri osa-alueita.

Projektin varsinainen tekovaihe alkoi sitten 2017 alussa, jolloin muodostettiin ryhmät ja jaettiin jokaiselle ryhmälle vastuualueet ja tehtävät. Ryhmien tehtävinä oli mm. kytkinten, WLAN-tukiasemien, palomuurien ja verkonvalvonnan konfigurointi ja asentaminen sekä yleinen kaapelointi.

”Projekti tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden tutustua oikean elämän työtehtäviin ja mahdollistaa erilaisiin järjestelmiin tutustumisen. LAHTI2017 kisaprojekti tarjosi hyvää kokemusta tietoliikenteen parissa ja bonuksena pääsi näkemään vuoden isointa kisatapahtumaa vapaaehtoisena, joka päivä!” tarinoi kytkinryhmän johtaja, 4. vuoden opiskelija Miika Äijälä.

Kisapäivä alkoi lähestyä ja jokaisen ryhmän tehtävät olivat hyvin hallussa. Jokainen ryhmä oli tehnyt ennakkosuunnitelman kisapaikalle mentäessä, jotta verkko saatiin mahdollisimman nopeasti pystyyn ja käyttövalmiiksi. Kisapaikalle saapuessa jokaisella ryhmän jäsenellä oli tehtävät tiedossa, joten ei muuta kun hommiin.

Kisapaikan verkko oli rakennettu ja opiskelijoiden tehtävänä kisapäivinä oli palvella IT-tukihenkilöinä mediahenkilöstölle ja valvoa verkkoa vikatilanteen varalta. Tavoitteena oli katkeamaton yhteys median verkossa, vaikka sattuisi vikatilanteita. Verkonvalvonnan avulla pystyttiin reagoimaan vikoihin jo ennen, kuin käyttäjät huomaavat. Sähkökatkoksia lukuun ottamatta verkko toimi moitteetta ja kisat saatiin kunnialla päätökseen. Päivystyksen kohokohtana oli kisojen seuraaminen, ruudulta tietenkin! Nörttejä kun ollaan..
 
Kiitokset LAMKille, joka mahdollistaa tämän kaltaisia opiskelijaprojekteja. Ehdottomasti opintojen paras projekti!​​​

 

 Kuvakollaasi - Lahti2017 tietoliikenne