Ostoskorissa
  tuotetta

LAMK johtamaan kansainvälistä biokiertotaloushanketta

13.2.2017 10:00 | Uutinen
​Päijät-Hämessä on alkanut merkittävä kansainvälinen kiertotaloushanke. Lahden ammattikorkeakoulun vetämä viisivuotinen BIOREGIO-projekti edistää biologisten virtojen kiertotalousratkaisuja kuudessa EU-maassa. Hankkeessa jaetaan osaamista kiertotalouden biologisiin virtoihin ja biotalouteen liittyvistä ratkaisuista, kuten ruokajätteen tai yhdyskuntalietteen hyödyntämisestä ja uusista tuotteista. Ratkaisut ovat esimerkiksi yritysten välisiä yhteistyömalleja tai käytössä olevaan tekniikkaan liittyviä innovaatioita.
 
BIOREGIOssa päijäthämäläistä kiertotalousosaamista jaetaan muille osallistujamaille, Slovakiaan, Romaniaan, Ranskaan, Espanjaan ja Kreikkaan. Vastaavasti Päijät-Hämeeseen saadaan tietoa näiden maiden parhaista käytännöistä. Hankkeen myötä alueilla on entistä paremmat edellytykset edistää biologisten kiertojen sulkemista.
 

Päijät-Hämeen osaaminen biokiertotaloudessa vahvistuu

 
BIOREGIOon osallistuu tiiviisti kunkin kohdealueen strategisesta suunnittelusta vastaava taho, jonka kautta hankkeen tuoma tieto jalkautetaan tuleviin alueohjelmiin. LAMKin lisäksi toisena suomalaisena kumppanina on Päijät-Hämeen liitto, joka vie hankkeen antia käytäntöön maakuntaohjelman ja EAKR-ohjelman kautta. Tarkoituksena on uudistaa rakennerahasto-ohjelmaa ja jatkossa ohjata varoja biotalouden kehittämiseen.
 
 – BIOREGIOn kautta LAMK ja Päijät-Häme ovat suunnannäyttäjiä kiertotalouden biologisten virtojen kehittämistyössä ja siihen liittyvässä kansainvälisen osaamisen siirrossa. LAMKin rooli aluevaikuttajana näkyy konkreettisesti, kun olemme vetämässä merkittävää kansainvälistä tutkimus- ja kehittämishanketta, LAMKin rehtori Outi Kallioinen toteaa.
 
Huhtikuussa hankepartnerit sidosryhmineen saapuvat Lahteen ensimmäiseen yhteiseen kansainväliseen tapahtumaan, jossa esitellään Päijät-Hämeen parhaita käytäntöjä, kuten Kujalan symbiooseja ja viljaklusterin toimintaa. Hankkeen kokonaisbudjetti on 1,5 M€, josta suomalaisten osuus on noin 450 000 €. Hankkeen rahoitus tulee Interreg Europe -ohjelmasta.
 

Partnerit:

 
Lahden ammattikorkeakoulu, Päijät-Hämeen liitto, Deputy Regional Ministry of Environment (Espanja), Slovak University of Agriculture (Slovakia), Aristotle University of Thessaloniki (Kreikka), Region of Central Macedonia (Kreikka), National Research and Development Institute for Chemistry and Petrochemistry (Romania), Association of the Chambers of Agriculture of the Atlantic Area (Ranska)
 
Lisätietoja
 
Susanna Vanhamäki, TKI-asiantuntija, projektipäällikkö, susanna.vanhamaki(at)lamk.fi, 044 708 1516