Ostoskorissa
  tuotetta

Kun vuori tulikin luo

13.2.2017 13:00 | Työelämätarina
Asikkalan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Teresa Ahokas ja projektipäällikkö Sari Niemi
Miltä tuntuisi, kun olisit syömässä aamupalaa, avaisit ovesi ja pihallasi odottaisi personal trainer valmiina opastamaan juuri sinua? Näin tapahtui käytännössä Vääksyn Majakka-Paviljongilla helmikuun alussa. Yrittäjille oli ensin tarjolla runsas aamupala ja sen jälkeen heitä odotti pihassa Lahden ammattikorkeakoulun työhyvinvoinnin Pop up -kiertueen Linkku-bussi. Linkku oli lastattu fysioterapian opiskelijoilla, jotka mittasivat kaikkien halukkaiden verenpainetta, hemoglobiinia, kehonkoostumusta ja fyysistä kuntoa. 

Yksi Linkkuun kivunneista yrittäjistä oli Asikkalan Tekojäärata Oy:n yrittäjä Jani Rantanen.  
- Kun elämä on hektistä, tällainen pop up -meininki madaltaa kynnystä käyttää palveluita, kun ne tuodaan luo. Tässä tapauksessa vuori tuli siis Muhammedin luo. Ja kun saa tuloksia omasta terveydestään, se herättää ehkä tekemään jotain. Rantasen mukaan yrittäjän kompastuskivenä työhyvinvoinnin suhteen on se, jos sairastuu tai sairastaa. 

- Kun sairastuu tai sairastaa, ei malta tai pysty jäämään töistä pois, jolloin sairaus voi pahentua. Päivystyksessäkin kuluu työaikaa, jos sinne lähtee. Tavallisessa arjessa pidän huolta itsestäni harrastamalla asioita, joissa mieli lepää. Itselläni kalastus ja juniorijääkiekko ovat tällaisia. 

​Jopa 10 kilometriä kasaan töissä

Onnenkivi Palvelujen yrittäjä Pia Oksanen tuli Linkkuun silkasta mielenkiinnosta. 
- Haluan nähdä tuloksia, koska ne motivoivat eteenpäin. Hyvinvointi on hyvin tärkeää, että jaksaa omassa työssään. Haluan kiinnittää omaan hyvinvointiini huomiota esimerkiksi lenkkeilemällä ja jumppaamalla kotona sekä välillä ohjatuissa liikuntaryhmissä. Vertaistuki on myös tosi tärkeää yksinyrittäjälle. 

Majakka-Paviljonkin yrittäjä Virpi Vavuli kävi mittauttamassa Linkussa hemoglobiininsa ja pulssinsa. 
- Kiitos hyvästä ideasta! On mukavaa, kun asiat tehdään helpoiksi tavoittaa, kuten tänään Linkun avulla, sillä terveys on tärkeää. Oli hienoa nähdä myös yhteistyön voima, kun yrittäjät ja opiskelijat kohtasivat. Vavuli nimeää omaksi työhyvinvointinsa kompastuskiveksi ajanpuutteen. 
- Ravintolamme on auki seitsemänä päivänä viikossa, joten minun ei tule harrastettua liikuntaa. Kävelen tosin perustyöpäivänä aikana kymmenisen kilometriä. 

Unohdatko syömisen kiireessä?

Ravitsemusasiantuntija Olli Patja opasti fysioterapian opiskelijoita Inbody-kehonkoostumuslaitteen käyttämisessä ja tulosten analysoinnissa. Hänen mukaansa riittää, että keskitymme perusasioihin.
- Ei tarvitse hifistellä. Omaa kehoa tulee kuunnella. Ruokarytmistä ja ruoan sisällöstä tulee huolehtia. Yrittäjä unohtaa helposti syömisen, kun on kiire. Sitten alkaa väsyttää, kun ruoan sisältö on mitä sattuu, eikä syö riittävän usein. Muista myös liikkua ja valmistautua riittävän pitkään uneen, Patja sanoo. 

Asikkalan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Teresa Ahokkaan mukaan pop up -hyvinvointitapahtuma on esimerkki siitä, mitä yhteistyöllä voidaan saada aikaan yli kuntarajojen. 

-Työhyvinvointi on äärimmäisen tärkeää ja tarvitaan hetkiä, jolloin pysähtyä, vaikka töitä on paljon. Linkku antoi meille tässä tapahtumassa siihen mahdollisuuden. Saimme tämän tapahtuman avulla tietoa omasta fyysisestä hyvinvoinnista eri mittausten avulla. Kun saa dataa omasta terveydestään, sen jälkeen on mahdollista saada myös keinoja, mitä tehdä ja miten edetä. 


Lahden alueella on menossa uudenlainen kokeilu, jossa työhyvinvointiasiat tuodaan työpaikkojen pihaan ja kahvihuoneisiin päivän tempauksessa. Pop up -pisteellä työntekijät voivat käydä tarkastamassa oman työhyvinvointinsa tilan ja nappaamaan mukaansa vinkit arjessa jaksamiseen. Kiertueen toteuttavat yhteistyössä Hämeen työelämän kehittäjien verkosto ja opiskelijat. Taustalla on EU-osarahoitteinen Hyvän työelämän ääni –hanke: http://hyvantyoelamanaani.fi/

​Teksti ja kuvat: Helena Salakka

​​​