Ostoskorissa
  tuotetta

Kolmoisvoitto Ruokainnovaatio-kilpailussa

5.4.2017 13:40 | Opiskelijatarina

Pakkausmuotoilu on konkreettista arjen parantami​sta


LAMKin Muotoiluinstituutissa opiskeleva Marika Peltola voitti valtakunnallisessa Ruokainnovaatio-kilpailussa Pakkausmateriaalien valmistus- tai pakkausmenetelmä –sarjan sirottamiseen sopivalla tomusokeripurkilla. Marika opiskelee pakkaus- ja brändimuotoilua toista vuotta.  Hän valitsi alan, koska halusi tehdä käsin jotain konkreettista ja vaikuttaa ihmisten arkeen.

Ruokaoivallus on ruokainnovaatiokilpailu 16–29 –vuotiaille opiskelijoille. Kilpailussa etsitään uusia ruokia, raaka-aineita sekä valmistukseen liittyviä menetelmiä eli uusia ideoita koko ruokaketjuun. Kilpailussa oli kolme eri sarjaa, joissa jokaisessa oli jaossa 1000 euroa. Kilpailuaika oli lokakuun alusta helmikuun loppuun. Muotoiluinstituutti ei valinnut kilpailuun osallistuvia opiskelijoita vaan osallistuminen oli vapaaehtoista.

Idea innovatiivises​ta pakkauksesta

Marikan idea tomusokeripurkista lähti omasta keittokomerosta. Omaa ruokakaappia tarkastelemalla hän mietti, olisiko siellä pakkausta, mikä vaatisi kehittämistä. Tomusokeripurkki osui silmään. Marika tykkää leipoa ja hän muisteli, että ”kun tomusokeria käyttää, joutuu siivilän kanssa leikkimään ja siitä tulee lisäsähläystä ja sotkua keittiöön. Mietin, onnistuisiko pakkaukseen tehdä lisäominaisuus, että tomusokeria saisi suoraan sirotettua purkista vaikkapa kakun päälle.”

Toteuttamisvaiheessa Marika teki ensin luonnokset paperille. Idea muodosta tuli helpoiten. ”Pyöreää en halunnut tehdä, koska maustemyllyt ovat pyöreitä. Neliö taas on huono käteen. Halusin tehdä erilaisen kuin muut.”

Pakkauksessa on sivulla sisennykset ja kolmiomainen muoto varmistavat sen pysymisen kädessä. Arviointiraadin mukaan tomusokerisirotin on innovatiivinen, helppokäyttöinen ja vastaa hyvin arkiseen ongelmaan. Pakkaus helpottaa ruoanlaittoa ja leivontaa. Muotoilu on kaunis ja myyvä tuotteen kaupallistamisen kannalta. Tuote ja pakkaus ovat myös ajan hermolla ja pakkauksessa on otettu huomioon myös ekologinen näkökulma pakkausmateriaalin osalta.

Oikea​lla alalla

Marikalla on vahvistunut tunne toisena vuotena siitä, että hän on oikealla alalla. Mielekkäitä ammatillisia opintoja on ollut enemmän. Tieto ja taito on syventynyt sen myötä.
Harjoitteluun Marika menee ensi vuonna. Marika puntaroi, haluaako hän mennä yritykseen, jossa pääsee tekemään ulkoasua vai olisiko rakenteellisen puoleen keskittyminen mielekkäämpää. Kesän hän viettää opiskellen.

Pakkausmateriaaleille valmistus- tai pakkau​smenetelmä -sarjan kolmoisvoitto LAMKin Muotoiluinstituuttiin

 
”Ruokainnovaatiokilpailun tavoitteena oli innostaa nuoria ruoanlaittoon ja erityisesti lähiruoan käyttöön. Kilpailu onnistui upeasti. Kilpailutöitä saatiin lähes 90, joiden laatimiseen osallistui lähes 120 henkilöä. Myös valtakunnallisuus toteutui, koska osallistujat olivat ympäri Suomen”, projektipäällikkö Taina Harmoinen Xamkista iloitsee kilpailun onnistumisesta. 


Mervi Puustinen, 22, osallistui Ruokaoivallus-kilpailuun Kaurasuklaa tetrapakkauksessa –kilpailutyöllä. Työ palkittiin ideasta pakata suklaa Tetra Pak –materiaaliin. Arviointiraadin mukaan kilpailutyössä on otettu hyvin huomioon pakkauksen ekologisuus ja kestävyys. Pakkauksen design on myös suunniteltu hyvin kaupallistamisen näkökulmasta. 

Petteri Tuukkasen, 26, ideoima 3. sijalle tullut kilpailutyö ELO-proteiinipatukka palkittiin myös pakkauksestaan. ELO -proteiinipatukka perustuu suomalaisiin ja lähellä kasvatettuihin raaka-aineisiin. Patukka pakataan muovin sijaan biopohjaiseen kääreeseen. Arviointiraadin mukaan kilpailutyössä on otettu hyvin huomioon pakkauksen ekologisuus ja konseptina sopii omaan tuoteryhmäänsä hyvin. Myös pakkauksen ulkoasu sopii tuoteryhmään.