Ostoskorissa
  tuotetta

Kokemus- ja palvelumuotoilun koulutus alkaa Muotoiluinstituutissa syksyllä 2018

21.11.2017 9:00 | Uutinen
Kaupunki nuorten palveluna -hankkeen työpajoissa nuoret pääsivät itse ääneen. Kuva: Emmi Putkonen
Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti tähtää vahvasti tulevaisuuteen. Viime viikolla Muotoiluinstituutti kertoi rekrytoivansa 7 lehtoria ja yliopettajan. Panostukset ovat mittavat. Uutena kevään 2018 yhteishaussa aloittavaan kokemus- ja palvelumuotoilun koulutusohjelmaan on jaossa 30 paikkaa. Kevään yhteishaku on 14.-28.3.2018. 

Katse tulevaisuuteen 

Kokemus- ja palvelumuotoilu on ihmis- ja käyttäjälähtöistä tulevaisuuteen suuntaavaa suunnittelua. Keskeisinä näkökulmina ovat käyttäjälähtöisyyden lisäksi toiminnallinen ja esteettinen laatu sekä kestävä kehitys. 

- "Uudella koulutusohjelmalla vastataan tämän ajan ja erityisesti tulevaisuuden haasteisiin. Me olemme ottaneet reippaan etukenon. Tulevaisuuden muotoilijalla on oltava valtavasti ennakointikyvykkyyttä sekä ymmärrystä käyttäjän arjesta ja kokemuksista", kiteyttää Muotoiluinstituutin lehtori, muotoilija TaM Sara Ikä​valko kokemus- ja palvelumuotoilun ajatusta. 

Koulutuksen pääpaino on palveluiden, asumisympäristöjen ja julkisten tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa. Kyseessä eivät ole aina konkreettiset tuotteet, rakennukset tai tilat vaan myös palvelut, jotka toimivat osin jo virtuaalimaailmassa. 

- "Yli puolet maailman ihmisistä asuu kaupungeissa. Tarvitsemme parempia ja ihmislähtöisempiä ratkaisuja ja palveluita urbaaneissa elinympäristöissä. Tulevaisuuden menestyvä kaupunki tarvitsee muotoilua, jolla voidaan tehdä elämästä parempaa, sujuvampaa ja toimivampaa. Me koulutamme asiantuntijoita vastaamaan tähän tarpeeseen", tähdentää Ikävalko

Opiskelijat valmistuvat työelämää varten

Vaikka koulutusohjelma on uusi, kokemus- ja palvelumuotoilu on tuttua lehtori Sara Ikävalkolle sekä Muotoiluinstituutin opiskelijoille. Parhaillaan on käynnissä useita hankkeita ja projekteja, joissa teemat toistuvat. Esimerkkinä Ikävalko esittelee Kaupunki nuorten palveluna -hankkeen, jossa sukelletaan nuorten kaupunkilaisten kokemus- ja toivemaailmaan. Tutkimuskohteena on sekä kaupunkien fyysinen, rakennettu ympäristö ja sekä palveluympäristö ja nuorten kaupunkikokemusta selvitetään käyttäjätutkimuksen keinoin. Muotoiluinstituutin opiskelijat ovat toteuttamassa tutkimusta. 

Ikävalko kertoo, että Muotoiluinstituutin opiskelijat työllistyvät hyvin. Koulutuksen aikana toteutetut projektit monialaisissa tiimeissä ja asiakasyritysten kanssa antavat valmiudet työelämään. Usein työpaikka löytyykin jo opiskelun aikana yhteistyöyrityksistä tai oman kiinnostuksen kautta joko Suomesta tai ulkomailta. 

Haku koulutukseen alkaa 14.3.2018. Ennakkotehtävät Muotoiluinstituutin koulutuksiin julkaistaan tammikuun puolessa välissä. 


Kaupunki nuorten palveluna -hankkeen työpajoissa nuoret pääsivät itse ääneen. Kuva: Emmi Putkonen

Muut Muotoiluinstituutin hakukokonaisuudet kevään yhteyshaussa ovat: Teollinen- ja brändimuotoilu, Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu, Visuaalinen viestintä sekä Muotoilu ja media-alan uudistava osaaminen, ylempi AMK.  Lue lisää​!

Opiskelu alkaa syyskuussa 2018 upouudella, monialaisella NiemiCampuksella, jonne sijoittuvat kaikki LAMKin koulutusalat. NiemiCampus tukee tulevaisuuden opiskelutarpeita sekä erilaisia oppimisen tapoja ja tyylejä. Samassa kiinteistössä toimii myös lukuisia eri alojen yrityksiä.

Lisätietoja: 
Lahden ammattikorkeakoulu,  Muotoiluinstituutti 
Sara Ikävalko, lehtori, projektipäällikkö, sara.ikavalko@lamk.fi, 
p. 044 708 1841
Essi Pullinen, yksikönjohtaja, essi.pullinen@lamk.fi, p. 044 708 0446​
​​