Ostoskorissa
  tuotetta

Insinöörin ja sairaanhoitajan osaamiset ne yhteen sopii

10.3.2017 8:20 | Opiskelijatarina
Insinööri YAMK ja Sairaanhoitaja AMK opiskelija Kimmo Grahn haluaa tulevaisuudessa yhdistää eri alojen osaamiset.

Kuka olet, m​issä asut ja mitä teet?

Kimmo Grahn, 41-vuotias lahtelainen. Työskentelin aiemmin pitkään teknisellä alalla mm. projektipäällikkönä. Haluaisin kuitenkin tulevaisuudessa tehdä töitä erityisesti ihmisten kanssa, jotakin työtä, jolla on merkitystä. Se on itselleni arvovalinta, jonka pohjalta olen nyt päätoiminen opiskelija ja opiskelen LAMKissa sairaanhoitajaksi sekä samaan aikaan suoritan tekniikan alan ylempää amk-tutkintoa aiheesta Älykäs teollisuus ja uudet liiketoimintakonseptit. 
 
Sairaanhoitajaopintoni ovat loppusuoralla. Tavoitteenani on tulevaisuudessa työskennellä ensihoitajana ja sairaanhoitajaksi opiskeleminen on askel kohti tätä tavoitetta. Myös tekniikan alan opinnot ovat sujuneet aikataulussa.
 
Haluan tulevaisuudessa pystyä yhdistämään osaamisiani ja näitä erilaisia aloja tavalla tai toisella, sillä koen, että työelämä on muutoksessa ja tulevaisuudessa erilaiset hybridiosaamiset ovat suuremmassa roolissa kuin nykyisin. Mahdollisuuksia on monia, voin vaikka tehdä näitä eri alojen töitä vuorotellen.

Mitä, missä ja koska olet opiskellut aie​mmin?

Aiemmalta koulutukseltani olen muovitekniikan insinööri.

Mikä sai hakeutumaan
yamk-opintoihin
Halusin saada monialaista osaamista omaan itselleni ja samaan aikaan sain LAMKista tietää, että nyt on insinööreille tarjolla ylempi tutkinto. Opintokokonaisuudessa erityisen kiinnostavia asioita ovat tulevaisuuden tutkimus, digitaalisuus, älykkäät ratkaisut. Näitä kaikkia voi soveltaa kaikilla eri aloilla, siis myös sairaanhoidossa. 
 
Miksi valitsit juuri LAMKin
LAMK on lähellä. Elämäntilanteeni on sellainen, että on helppo opiskella täällä ja täältä löytyi kiinnostavat opinnot. 
 
Miten kahden eri alan opiskeleminen sujuu? 
Kahden eri opiskelun yhdistäminen ei ollut ongelma itselleni. Molemmissa on läsnäolopakkoja, mutta olen saanut ne järjestettyä. Opintoja voi suorittaa monin tavoin, esimerkiksi projektien kautta tai korvaavilla/täydentävillä tehtävillä. 
 
Mikä yamk-opiskelussa on parasta? 
Parasta ja haastavaa on se, että opintokokonaisuus on niin monipuolinen. Näin on oltavakin, sillä opiskelijat tulevat hyvin eri taustoilla. Silti, vaikka itselle jotkut asiat olisivatkin jo aika tuttuja, on opintokokonaisuuksissa myös paljon erittäin kiinnostavia aiheita ja uutta oppia. 
 
Yhteiskunnallisen muutoksen ja tulevaisuuden tutkimuksen kurssit olivat erityisen mielenkiintoisia itselleni. Esimerkiksi sote-muutos vaikuttaa kokonaisvaltaisesti sosiaali- ja terveysalaan ja on erityisen iso muutos niin organisaatioille, työntekijöille kuin asiakkaillekin.  
Mikä siinä on haastavaa? 
Itselleni YAMK opintojen suorittaminen on melko luontevaa ja ne sujuvat hyvin. Uuden oppiminen on mielenkiintoista ja itselläni on motivaatio pysynyt korkealla koko ajan. Ylemmässä tutkinnossa voisi ehkä jatkossa olla nykyistä enemmän valinnaisuutta, jotta sitä voisi vielä paremmin räätälöidä oman osaamisen kehittämiseen.  
 
Miten luulet yamk-opintojen vaikuttavan työuraasi? 
Ei niistä haittaakaan varmasti ole. Riippuen siitä, miten asiat tulevaisuudessa järjestyvät, pystyn hyödyntämään oppimaani eri tavoin. Palvelumuotoilu, digitalisaatio, asiakaslähtöisyys ovat avainsanoja, jotka toistuvat erilaisissa kehitystehtävissä alalla kuin alalla. 
 
Mitä tulevaisuuden haaveita sinulla on? 
Toivon, että löydän työn, joka antaa itselle niin paljon sisältöä, että se ei tunnu vain työltä. Haluan, että työllä on merkitystä.
 
Mitä vinkkejä annat yamk-opinnoista haaveileville? 
Jos yhtään tuntuu siltä, että elämä tympii tai kaipaat muutosta, niin älä pelkää, äläkä emmi. Tee  asialle jotain ja aloita opiskelu Kaikki on kiinni vain sinusta itsestäsi ja että uskallat tehdä asioille jotain. 

Don’t just wish for it, work for it!

​​​​