Ostoskorissa
  tuotetta

Haluatko suunnitella huonekaluja ja sisustuksia?

25.1.2018 17:00 | Uutinen
Kuva sisustusarkkitehtien projektista

​Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun koulutusohjelma on Muotsikassa perinteisimmästä päästä. Kalustemuotoilun vastuuopettaja Harri Kalliomäki valaisee, mistä opiskelussa on kyse.   

- Tälle linjalle hakevat sellaiset opiskelijat, jotka haluavat tehdä asioita käsillään. Tekemällä oppii, learning by doing on käytössä heti ensimmäisestä vuodesta lähtien. Lisäksi meidän opiskelijoita yhdistää halu ratkoa ongelmia esineiden ja tilasuunnittelun kautta. 

Perusharjoitustehtävien ja hankkeiden sekä yritysyhteistyön kautta opiskelijat pääsevät kiinni aitoihin projekteihin. Teoriaa opintojen pohjaksi toki tarvitaan. Muotoiluinstituuttia on kiitetty siitä, että valmistuneiden perusmuotoilun opit ja prosessiosaaminen ovat hallussa. Kalustemuotoilussa ja sisustusarkkitehtuurissa teoria liittyy paljon ihmiseen, esimerkiksi ergonomia on tärkeää. 

Mikä sinusta tulee valmistuttuasi?

Opiskelijat työllistyvät Muotsikasta hyvin, usein esimerkiksi jo opiskelun aikana yhteistyöprojektien kautta suoraan yrityksiin. Muotoilijan toimenkuva on laaja ja työpaikkana voi olla alan yritys, muotoilualan toimisto tai oma yritys. 

- Kalustemuotoilijoiden ja sisustusarkkitehtien pelikenttänä on koko maailma. Suurin markkina-alue ja hyvät työllistymismahdollisuudet ovat tällä hetkellä yllättäen Kiinassa. Siellä ollaan valtavan kiinnostuneita muotoilusta, kertoo Kalliomäki. 

Alan koulutus sopii sellaisille ihmisille, jotka haluavat kantaa vastuun omasta urakehityksestään, ovat itseohjautuvia sekä osaavat työskennellä tiimeissä. 

Yhteisöllisyys on iso juttu

Muotoilijan ammatinkuva on monipuolinen ja siinä ei ole ikinä valmis. Kalliomäen mukaan tiettyä epävarmuutta on aina siedettävä, joten aina on opiskeltava uutta. Alan viehättävyys piilee siinä, ettei alussa tiedetä, mitä loppupäästä tulee. Opettaminen perustuu Muotsikassa dialogiin opiskelijoiden kanssa. Kalliomäki viittaakin, että opettajat ovat vähän pidemmälle päässeitä opiskelijoita ja uutta tietoa tuotetaan yhdessä tekemällä.

- Täällä on hyvä jengi, joka kantaa pitkälle. Opiskeluaikana luodut verkostot ovat vahvoja ja yhteisöllisyys on meillä iso juttu. Täällä ei käydä vaan opiskelemassa tai opettamassa vaan tämä on isompi asia, Kalliomäki vahvistaa. 

Opiskelija-aktiivien ensimmäiset kuukaudet täynnä toimintaa

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat Tiia Jokinen ja Fabiola Hallberg ovat opiskelleet Muotsikassa jutun teon aikaan kolmisen kuukautta. He ovat jo tiiviisti osa yhteisöä ja heidät valittiin Muotoiluinstituutin opiskelijayhdistys MIO ry:een.   

Miksi juuri Muotsikka? 

Fabiolan haaveissa sisustusarkkitehtuuri on ollut jo lapsesta lähtien, mutta piirtämistä tai muita taideaineita hän ei ollut harrastanut juurikaan ennen opiskelua. Tiia valitsi alan vajaa vuosi sitten ja kävi valmennuskurssin, jonka sanoo olleen hänelle oikea ratkaisu. Molemmat tunsivat Muotsikan maineen hyvänä kouluna ja kokemuksia tutuilta oli kertynyt.

Huonekalumuotoilun ja sisustusarkkitehtuurin yhdistäminen yhdeksi linjaksi miellyttää opiskelijoita. Omaa opintopolkuaan ja suuntausta voi rakentaa opintojen edetessä. Tiian ja Fabiolan mukaan opiskelijoiden kirjo on laaja. Ryhmässä on mm. opiskelijoita, joilla on jo puusepän koulutus taustalla. 

Palautteesta oppii

- Muotsikassa ei istuta nenä kiinni kirjassa vaan tehdään itse. Tietysti opiskellaan perusasioista mm. taiteen historiaa ja erilaisia ohjelmia, mutta tekeminen on se juttu, vastaavat Tiia ja Fabiola kuin yhdestä suusta.

Tiia painottaa tukiverkoston tärkeyttä. Hän kokee, että häntä on auttanut hyvä verkosto, joka tsemppaa ja antaa palautetta töistä. Myös luokan yhteiset palautteet ovat nousseet tärkeiksi. 

- Ensimmäisen järkytyksen jälkeen palaute omista töistä on kaikkein parasta antia. Nyt se on viikon kohokohta, oikein odotan sitä kritiikkiä, Fabiola toteaa ja Tiia vahvistaa saman asian.  

Vinkkejä hakijoille 

Opiskelijat ovat yllättyneet, ettei piirtotaito ole tärkeintä suunnittelijan ammatissa. Idea ja sen esittäminen ovat avainsanoja. Myös valintakoe on yllättävän lyhyt, jolloin se aika on käytettävä tehokkaasti hyödyksi. Tiia ja Fabiola antavat muutaman kullanarvoisen vinkin kouluun hakeville. 

- Valintakokeeseen kannattaa valmistautua hyvin. Kolmiulotteinen hahmottaminen, perspektiivipiirustus ja tilanhahmotus pitää osata jo pääsykokeissa. Mittakaava on myös ymmärrettävä. Ei välttämättä tarvitse osata piirtää hyvin, riittää, että idean saa tuotua esiin vaikkapa viidellä viivalla. Sisustussuunnittelu on aika teknistä, se ei ole pelkkää stailaamista, Fabiola ja Tiia toteavat. ​