Ostoskorissa
  tuotetta

Digitaalisuus ja liiketoimintaosaaminen innostuksen kohteena

8.3.2017 10:40 | Opiskelijatarina

Kuka olet, missä asut ja m​itä teet?

Olen Marika Norta, lahtelainen perheen äiti. Työskentelen Hollolassa Perhekeskus Viisikon johtajana. Olen ”aina” tehnyt työkseni lastensuojelua, perhekuntoutus on erityisesti lähellä sydäntäni. Lastensuojelutyö on kehittynyt viime vuosina ihan valtavasti aiemmasta huostaanottokeskeisyydestä asiakaslähtöisyyteen. Asiakkaan ääni pääsee esiin aiempaa paremmin ja kutakin henkilöä, tai perhettä, autetaan heidän omista lähtökohdistaan. Meillä Viisikossa kriisien ja traumojen tunnustaminen on keskiössä.

Lisäksi olen opiskelija eli suoritan työn ohessa ylempää amk-tutkintoa aiheesta Sosiaali- ja terveyspalvelujen digitalisaatio ja liiketoimintaosaaminen.

Mitä, mis
sä ja koska olet opiskellut aiemmin?

Valmistuin 1994 sosionomiksi Päijät-Hämeen sosiaalialan oppilaitoksesta. Muuntokouluttauduin sosionomi AMK:ksi työn ohessa vuonna 2013 LAMKissa.

Mikä sai hakeutuma
an yamk-opintoihin?

Halusin uudistaa toimintatapoja ja oppia ihan uutta, sellaista, mitä en osaa. Siksi valitsin digitalisaation ja liiketoimintaosaamisen. Digitalisaatio mahdollistaa tulevaisuuden johtamisen, uusien työtapojen kehittämisen ja toimimisen lähellä asiakasta. Kyseessä ei ole pelkästään tekniikka vaan erityispaino on prosesseilla ja uusilla tekemisen tavoilla. Liiketoimintaosaaminen on entistä tärkeämpää kuntapuolella, jossa rahoitus vähenee. Halusin osata ja tietää asioista enemmän, jotta pystyn johtamaan taloa tulevaisuuden haasteissa.

Miksi valitsit juuri L​AMKin?

Olemme työn puolesta tehneet LAMKin kanssa yhteistyötä monilla eri tavoilla vuosien mittaan. Toteutimme mm. kolmevuotisen Viisikon henkilöstökoulutuksen yhdessä. Kokemukseni yhteistyöstä ovat hyviä ja LAMKin hyvä maine on ansaittua.

Digitaalisuus ja liiketoimintaosaaminen ovat LAMKilla ainutlaatuinen opinto-ohjelma ja ne ovat juuri sitä, mitä halusin opiskella.

Mit
en opiskeleminen työn ohessa sujuu? Pystytkö hyödyntämään opintojasi työssäsi?

Todellakin pystyn hyödyntämään opintoja! Opetus on niin työelämään integroitua, että saan opit heti käyttöön työssäni. Viimeisin tehtävä oli pechakucha-esitys tietoturvasta. Teimme parini kanssa sähköisen tietoturvaoppaan, jota voi käyttää niin asiakkaiden kuin henkilöstönkin perehdytyksessä.

Mikä yamk-opiskelu
ssa on parasta?

Into ja innostus! Meillä on ihan huippuryhmä ja opettajat ovat niin innostuneita, että innostuksen imu on tarttunut meihin kaikkiin. Opinnoissa on päällä hyvä draivi ja odotukseni ovat täyttyneet, jopa ylittyneet. Työelämälähtöisyys on ollut mukana ensi hetkestä lähtien.

Mikä siinä
on haastavaa?

Mikään ei ole ylitsepääsemätöntä. Aikataulut ovat toki haaste työn, perheen ja muun vapaa-ajan sekä opintojen organisoinnissa. Minulla on tapana suunnitella aikataulut ja keskittyä kunakin hetkenä juuri siihen hetkeen. Jään työpaikalle työpäivän jälkeen tekemään opintoja silloin, kun sen aika on. Ja kun menen kotiin, olen läsnä kotona. Aikuisena sitä jo tuntee itsensä ja oma elämä kannattaa järjestää itselleen sopivimmalla tavalla. Toki sekin auttaa, etteivät lapset ole enää ihan pieniä ja että mies tukee opiskeluani mm. sparraamalla digijutuissa.

Miten luulet yamk-opintojen vaiku
ttavan työuraasi – vai onko jo vaikuttanut?

Digitaaliset ratkaisut ovat jo tätä päivää. Tulevaisuudessa toivon pääseväni enemmän kehittämistehtäviin, mutta juuri nyt on hyvä näin.

Mitä tulevaisuudenhaaveita sinulla on?

Olen tehnyt pitkään lastensuojelun töitä ja opiskellut työn ohessa. Joskus tulevaisuudessa olisi mukava itse olla kehittämässä lastensuojelun koulutusta ja opettaa sitä.

Mitä vinkk
ejä annat yamk-opinnoista haaveileville?

Hae! Kun motivaatiosi on kohdallaan ja löydät sen, mitä haluat opiskella, kaikki järjestyy ja aikaa löytyy. Ryhmähenki kantaa ja opiskelijakollegojen vertaistuki auttaa. Panostat 1,5 – 2 vuotta opintoihin ja sitten on taas muun vuoro. Ei työn ohessa opiskelu ole perheellisellekään mahdotonta, eikä edes rankkaa, koska se on niin innostavaa.

​​​​